De planeet Vulcan is gevonden

Pas ontdekte planeet mogelijk thuis van Mr. Spock

Beeld CBS via Getty Images

“Fascinerend”, zo zou Mr. Spock in zijn ruimteschip Enterprise hebben gereageerd op de mededeling van wetenschappers dat zij zijn mogelijke thuisplaneet hebben gevonden.

Mr. Spock is in de legendarische televisieserie Star Trek afkomstig van de planeet Vulcan, die op de aarde gelijkt. Waar en in welk zonnestelsel Vulcan zich precies bevindt, is in de serie niet uitgelegd. De bedenker, Gene Roddenberry, heeft in 1991 in een brief aan amateurastronauten wel laten weten dat de ster waarrond Vulcan draait 40 Eridani A is.

In het kader van het Dharma Planet-onderzoek is er nu een super-aarde (buiten ons zonnestelsel) gevonden die rond ster HD 26965 draait, meldt een team van de staatsuniversiteit van Tennessee. De planeet is ontdekt met een telescoop van bijna 1,3 meter op Mount Lemon in het zuiden van Arizona. Zowat zestien lichtjaar van ons verwijderd, draagt die de naam 40 Eridani A.

De exoplaneet is ongeveer dubbel zo groot als de aarde en heeft 42 dagen nodig voor een omloop. De moederster is wat koeler en minder groot dan de onze, maar heeft dezelfde leeftijd. Ze is bij een heldere nacht met het blote oog zichtbaar.

HD 26965 zou ook een ideale ‘gastster’ kunnen zijn voor een geavanceerde beschaving, klinkt het.