Leonard Nimoy (1931 – 2015)

Leonard Nimoy 2a

Met grote droefheid hebben wij kennis genomen van het feit dat Leonard Nimoy vandaag, 27 februari 2015, op 83-jarige leeftijd is overleden.

Vorige week werd hij met longklachten opgenomen in het ziekenhuis, waaraan hij ook is overleden. Enige jaren geleden trad hij terug uit het publieke leven, toen bekend werd dat hij leed aan de ziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een verzamelnaam voor longaandoeningen),en zijn gezondheid fragiel was.

Wij wensen zijn familie, vrienden en allen die hem persoonlijk gekend hebben veel sterke met dit grote verlies.

Voor ons Trekkies was Leonard Nimoy uiteraard Mister Spock. Zijn karakter groeide uit tot één van ‘s werelds meest bekende TV personages. Emotieloos, met puntige oren en legendarische (zelfbedachte) handgroet zagen wij hem in de jaren 60 van de vorige eeuw in The Original Series voor het eerst op de televisie. Samen met de karakters Kirk (William Shatner) en Leonard ‘Bones’ McCoy (Deforest Kelley) vormde hij de ruggengraat van de Star Trek serie en zorgde hij voor vele hilarische momenten. Later was hij ook te zien in de vele bioscoopfilms en de tweede Star Trek TV serie, The Next Generation, waarin hij een gastrol speelde. Ook was hij te zien in de laatste twee Star Trek films uit 2009 en 2013. Als (mede-)schrijver, regisseur en executive producer had hij een aandeel in drie Star Trek films. Onder de fans was hij erg geliefd, een zeer graag geziene gast op conventies en insprireerde hij velen. We hebben bijna 50 jaar van hem mogen genieten en hij zal erg worden gemist. Al klopt het niet, maar dit bericht sluiten we toch af met met zijn legendarische woorden :

“I have been and ever shall be your friend”, “Live Long and Prosper”.

Leonard, doe de groeten aan Gene, Deforest, James en Majel van ons!

Spockgroet 2