Deep Space Nine

ds9

Omdat Star Trek: The Next Generation zo’n succes was werd in 1992 besloten parallel aan TNG nog een nieuwe Star Trek serie te beginnen: Star Trek Deep Space Nine, afgekort DSN. Dit keer niet op een ruimteschip maar op een permanent bewoond ruimtestation. Deze serie werd geleid door Rick Berman die na het overlijden
van Gene Roddenberry in 1991 het Star Trek stokje overnam. DSN ligt aan aan de grens van The Federation, bij de planeet Bajor dat recent bevrijd is door The Federation van de sluwe Cardassians. DSN ligt ook bij een wormgat, dat toegang biedt tot een geheel ander deel van het universum. Hierdoor ontpopt DSN zich tot het meest diplomatieke en strategische bolwerk van The Federation en wordt het een smeltkroes van culturen en reizigers, maar ook de meest aanlokkende plaats voor kwaadwillenden. Mede door het toenemende veiligheidsrisico krijgt DSN na enkele jaren de steun van het militaire ruimteschip USS Defiant.

Avery Brooks Benjamin Sisko Commander / Captain, gespeeld door Avery Brooks. Benjamin Sisko is de commandant van Deep Space Nine. Een ruwe bolster, gehard door het tragische verlies van zijn echtgenote in de oorlog tegen de Borg. Maar met het regelmatig obscure publiek dat DSN aandoet regeert Sisko het ruimtestation strak en gedegen. Al snel ervaart men Sisko als rechtvaardig, eerlijk en recht door zee, waar afspraken mee te maken zijn. De profeten van Bajor verkiezen Sisko tot een ambassadeur met een bijzondere missie.
Nana Visitor Kira Nerys Major, gespeeld door Nana Visitor. Kira komt van Bajor. Net onder het juk van de Cardassians vandaan is elke vreemde macht een mogelijke vijand en ook The Federation wantrouwt ze als geen ander. Toch krijgt Kira veel strategische taken en verantwoordelijkheden.
Terry Farrell Jadzia Dax Lieutenant Commander, gespeeld door Terry Farrell. Jadzia Dax is de wetenschapsofficier aan boord van Deep Space Nine. Ze is een Trill, een uit twee levensvormen bestaand ras, sterk op de mens gelijkend. In de buik van de mensachtige leeft een wormachtige levensvorm in volmaakte symbiose. Na overlijden van de drager kan de wormachtige overgeheveld worden naar een andere drager. Deze neemt echter alle voorgaande karakters en bewustzijn mee over naar de nieuwe drager. Thrills als Jadzia Dax hebben daardoor een onschatbare kennis in huis, en kunnen honderden jaren oude kennis en ervaringen meevoeren.
Alexander Siddig Julian Bashir Chief Medical Officer, gespeeld door Alexander Siddig. De jonge Bashir is arts aan boord van Deep Space Nine. Nadat DSN van de Cardassians is overgenomen is het ruimtestation nog nauwelijks uitgerust met medische voorzieningen. De zeer talentvolle Bashir weet met de beperkte middelen zich verrassend snel te ontwikkelen.
Rene Auberjonois Odo Security officer, gespeeld door René Auberjonois. Odo is een zo genoemde vormveranderaar. Hij is van een levensvorm dat in elke vorm kan veranderen. Odo is verantwoordelijk voor de interne veiligheid op het ruimtestation.
Armin Shimerman Quark Barman, gespeeld door Armin Shimerman. Quark is een Ferengi en is eigenaar van de bar op DSN. Als Ferengi is hij er altijd op uit om winst te maken, ongeacht de aard van zaken. Dit leidt wel eens tot zaken die het daglicht slecht verdragen en Quark heeft het daardoor geregeld te stellen met Odo.
Cirroc Lofton Jake Sisko Zoon van de commander, gespeeld door Cirroc Lofton. Met zijn vader als commandant van het station en het verlies van zijn moeder heeft de jonge Jake het niet gemakkelijk aan boord van het ruimtestation. Hij trekt op met Nog, het jonge neefje van Quark, wat hem al snel in de problemen brengt. Gedurende de serie zie je hem volwassen worden en weet hij zich te uiten als schrijver. Zo schrijft hij verslagen over de oorlog met de Dominion.
Colm Meaney Miles O’Brien Chief Engineer, gespeeld door Colm Meaney. De Ierse O’Brien is hoofd
techniek van Deep Space Nine. Hij had zijn sporen als engineer al verdiend op de USS Enterprise in de TNG serie. Zijn schaarse vrije tijd moet hij delen tussen zijn gezin en de pub.
Michael Dorn Worf Commander, gespeeld door Michael Dorn. Worf besluit zijn loopbaan voort te zetten op Deep Space Nine en hem zien we vanaf het vierde seizoen. Hij is adviseur voor de externe betrekkingen en veiligheidszaken op het ruimtestation. Met de vele Klingons die geregeld DSN bezoeken heeft Worf het vaak te stellen, menig brandje moet geblust worden. Er ontstaat een relatie met Jadzia, met wie we hem zien trouwen.
Nicole de Boer Ezri Dax Lieutenant, gespeeld door Nicole de Boer. Na 6 jaar dienst op DSN raakt
Jadzia Dax bij een missie met de USS Defiant zo ernstig gewond dat ze later op DSN overlijdt. De symbiont van Jadzia wordt overgedragen aan de jonge en vooralsnog onervaren Ezri. Vanaf dat moment heet ze Ezri Dax en draagt ze alle kennis en herinneringen van Jadzia met zich mee.

Star Trek home