The Original Series

tos

De eerste Star Trek serie is bij de fans bekend onder de naam The Original Series, afgekort met TOS. De serie gaat over het ruimteschip de U.S.S. Enterprise NCC-1701 en haar vijfjarige reis door de ruimte. Het speelt zich af in de vierentwintigste eeuw. Onderweg komt men diverse buitenaardse wezens tegen zoals Klingons, Andorians en Romulans. De serie werd uitgezonden van 1966 t/m 1969 en was in aanloop niet een heel groot succes, maar kreeg uiteindelijk een zeer trouw kijkerspubliek. Toen het tv-station besloot dat het na 2 seizoenen genoeg was geweest werd door protesterende kijkers de serie toch nog verlengd tot drie seizoenen. De televisieserie is bedacht door Gene Roddenberry. Centraal in de afleveringen is de relatie tussen Kirk, Spock en McCoy. De serie stelde in de jaren zestig vraagstukken van die tijd aan de kaak. Zo was het heel bijzonder dat een Amerikaan, een Afrikaanse vrouw ,een Rus en een Aziaat samenwerkten alsof ze gelijkwaardig waren. In de jaren zestig kwam discriminatie nog openlijk voor en werd zelfs door velen getolereerd. Daarom was het bijzonder dat de eerste kus op televisie van een Amerikaanse man en een Afrikaans lijkende vrouw in Star Trek te zien was. In totaal werden er 79 afleveringen gemaakt.

William Shatner  James T. Kirk Captain, gespeeld door William Shatner. Een jonge Amerikaanse kapitein. Een geboren leider. Geeft vaak de nadruk aan het menselijke aspect van de missies. Kirk is creatief en bemiddelend, maar is ook een onvervalste rokkenjager en hij wil de formele Starfleet regels wel eens links laten liggen.
Leonard Nimoy Mr. Spock First Officer / Scienceofficer, gespeeld door Leonard Nimoy. Spock komt van de planeet Vulcan. Het Vulcaanse ras kennen geen emoties en komen hierdoor vaak kil over. Hun levenswijze is gebaseerd op de logica. Spock is half Vulcan half mens. Kenmerkend aan de Vulcans zijn hun puntoren. Spock is de wetenschapsofficier op het schip.
Deforest Kelly Dr. Leonard ‘Bones’ McCoy Chief medical officer, gespeeld door Deforest Kelley. Als de menselijke tegenhanger van de Vulcan Spock is de Amerikaanse Docter McCoy erg emotioneel, iemand met zijn hart op de tong. Als arts aan boord van de Enterprise is hij verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van het personeel en de medische veiligheidszaken aan boord van het schip.
George Takei Hikaru Sulu Conn / Helmsman, gespeeld door George Takei. De Aziatische Sulu is de stuurman van de USS Enterprise. Hij is een echte denker en is zeer initiatiefrijk. In de latere verhaallijnen van de speelfilms wordt hij kapitein van de USS Excelsior.
James Doohan Montgomery Scott, “Scotty” Chief Engineer, gespeeld door James Doohan. Als hoofd techniek is Scotty verantwoordelijk voor het onderhoud en het functioneren van de USS Enterprise. Een creatieve technicus met het kenmerkende Schotse accent en de nodige humor. De uitroep ‘Beam me up, Scotty’ werd een van de beroemdste tv quotes allertijden!
Nichelle Nichols Nyota Uhura Comminications officer, gespeeld door Nichelle Nichols. De beeldschone en hartverwarmende Uhura is de Afrikaanse verbindingsofficier aan boord van de USS Enterprise. Haar rol in de serie is de kroon op de kurk voor de emancipatie en de strijd tegen discriminatie.
Walter Koenig Pavel Chekov Tactical Officer, gespeeld door Walter Koenig. In het tweede sezoen van Star Trek komt Chekov aan boord van de USS Enterprise en is de jonge benjamin. Zijn Russische afkomst steekt hij niet onder stoelen en banken en spreekt dan ook met een accent.

Star Trek home