Star Trek – Het vervolg

Star Trek home

In de jaren 80 bleef de roep om een vervolg aanhouden met als gevolg dat er een viertal Star Trek speelfilms werden geproduceerd. Echter door de immer aanhoudende druk van de fans besloot filmmaker Paramount in 1987 ook weer een vervolg TV-serie uit te brengen: Star Trek: The Next Generation, afgekort TNG. Deze serie liep tot 1994 en er werden in betreffende 7 jaren jaarlijks gemiddeld 24 afleveringen geproduceerd. De serie handelde net als de oorspronkelijke TV-serie over de verrichtingen van het ruimteschip USS Enterprise. Dit bij velen tot de verbeelding sprekende ruimteschip, onder commando van captain Jean Luc Picard, had de benijdenswaardige missie om nieuwe verschijnselen waar te nemen, nieuwe levensvormen en beschavingen te ontdekken, de verste grenzen van het heelal te verkennen, en moedig daarheen te gaan waar nimmer een mens is geweest. Hoewel de ‘trekkies’, de fans van het eerste uur, behoorlijk aan het nieuwe schip en zijn bemanning moesten wennen, werd TNG een daverend succes. Geregeld worden deze Star Trek afleveringen op de televisie herhaald. De gehele reeks is op dvd beschikbaar.

In 1992 werd parallel aan deze serie een andere Star Trek serie uitgebracht, getiteld Star Trek: Deep Space Nine, afgekort DSN, gebaseerd op een geheel ander concept, namelijk geen ruimteschip op een verre missie, maar een permanent bemand ruimtestation genaamd Deep Space Nine. Vanwege de strategische ligging van het ruimtestation, geldt het als basis voor diplomatie, het sluiten van verdragen, culturele uitwisselingen, handel, plezier maken, het bewaken van de veiligheid, en het in toom houden van agressieve of onberekenbare elementen. Deze eveneens zeer succesvolle serie is eind 1999 gestopt. DSN kenmerkte zich door de individuele karakters meer naar voren te laten komen en zaken als familiekwesties kwamen nadrukkelijker aan bod. DSN had een zeer trouw kijkerspubliek. Ook deze reeks is geheel op dvd uitgebracht.

Na DSN kwam de serie Star Trek: Voyager uit, afgekort VOY, gebaseerd op het ruimteschip USS Voyager onder leiding van kapitein Kathryn Janeway. Door een onbekend natuurverschijnsel wordt het schip een heel eind een onbekend deel van het heelal ingezwiept en de bemanning tracht wanhopig met het schip terug te keren naar de thuisbasis. Deze zeer populaire serie was tot medio 2001 in productie en werd net als TNG en DSN zeer goed bekeken. VOY wordt met onderbrekingen op tv uitgezonden en is eveneens op dvd te verkrijgen.

In 2001 kwam de tot op dit moment laatste Star Trek serie in productie: Enterprise. Deze 5e tv-serie, afgekort ENT, speelt in een meer nabije toekomst, in verhaallijn nog voor het TOS-tijdperk, en handelt over de eerste schreden van ruimteverkenningen buiten ons zonnestelsel. De serie kenmerkt zich met een verrassende verhaallijn waarbij vooral de onervarenheid en de kwetsbaarheid van de mensheid op ontdekkingstocht door de ruimte sterk belicht wordt. Net als de na-middeleeuwse zeevaarders koersen we weer een groot onbekend gebied tegemoet. De serie ENT is in 2004 gestopt, en wordt soms op tv vertoond. De serie is eveneens op dvd verkrijgbaar.

Gedurende deze hernieuwde Star Trek TV-series werden er ook parallel daaraan een reeks speelfilms uitgebracht, Star Trek V en VI welke nog gebaseerd zijn op de originele cast onder leiding van kapitein Kirk, en Star Trek VII, VIII, IX en X gebaseerd op de cast van Star Trek: The Next Generation. Met het stoppen van de televisieserie Enterprise en de geflopte tiende speelfilm leek het doek te vallen voor Star Trek. Maar in 2009 kwam Star Trek ijzersterk terug in de belangstelling van het grote publiek. De elfde speelfilm, geproduceerd door J.J. Abrams, baseerde qua verhaallijn zich op de eerste ontmoeting tussen Kirk en Spock en het oorspronkelijke Star Trek verhaal ging volledig op de schop. De film werd een daverend succes, haalde lovende kritieken en verzilverde enkele genomineerde prijzen waaronder een Oscar.

Naast TV-series en speelfilms zijn er veel computerspelen en cardgames ontwikkeld, zijn er honderden boeken over geschreven, en er is heel veel merchandise van betreffende serie op de markt gekomen. Verder zijn er duizenden internetsites over de hele wereld aan deze serie gewijd. Star Trek als evenement staat ook geregeld in de belangstelling. Na de in 1998 in Düsseldorf gestarte Star Trek Worldtour konden we in 2000 in de Kunsthal te Rotterdam genieten van de The Star Trek Federation Science expositie. Bezoekers konden er niet alleen allerlei attributen uit Star Trek aanschouwen, maar konden ook zelf actief diverse taken op het ‘sterrenschip’ uitvoeren.Een permanente tentoonstelling annex spectakelshow is het in Las Vegas totaal omgebouwde Hilton Hotel, The Star Trek Experience. Dit hotel is geheel ingericht naar Star Trek en je wordt er als gast bijzonder intensief vermaakt. Je kunt daar ook in Star Trek stijl je huwelijk laten voltrekken. Dichter bij huis is in het Duitse Space Centre in Bremen een permanente attractie: The Star Trek Borg Encounter. Wandelend tussen de Borg drones, met het risico geassimileerd te worden, wordt je op het laatste nippertje weggestraald door het ruimteschip Voyager.

Star Trek home