Het begin : Gene Roddenberry

Star Trek home

Gene Roddenberry (1921 – 1991) is de bedenker / maker van de serie Star Trek. Nadat hij had gevochten in de Tweede Wereld oorlog en politie agent was geweest in Los Angeles, ging hij aan de slag als sciencefictionschrijver, scenariochrijver en televisieproducent. Hij schreef oa. scenario’s voor Highway Patrol, Have Gun, Will Travel en The Lieutenant. In 1964 bedacht hij Star Trek, waarin mensen deel uitmaken van de United Federation of Planets en de ruimte verkennen in het ruimteschip de USS Enterprise. Hij probeerde de serie aan de TV studios te verkopen als “Wagon Train to the Stars”, gebaseerd op de TV serie Wagon Train uitgezonden van 1957 – 1962. Desilu Studios zag er brood in en zo werd de eerste Star Trek aflevering met de titel “The Cage” gemaakt. Echter werd deze aflevering niet door televisiemaatschappij NBC geaccepteerd. De kosten waren iets over budget en NBC vond de serie op bepaalde punten te controversieel.

Er was sprake van een multiraciale bemanning, bestaande uit zowel mannelijke en vrouwelijke officieren. De bemanning bestond uit een blanke kapitein, een vrouwlijke eerste officier (No.1), een zwarte, vrouwlijke, communicatie officier (Uhura), een blanke dokter (McCoy), een japanse piloot (Sulu) en een schotse werktuigboordkundige (Scotty). Daarnaast waren er ook buitenaardsen aan boord, waaronder scienceofficier Mr. Spock, afkomstig van de planeet Vulcan. Voor de jaren zestig in de Verenigde Staten was dit een zeer vooruitstrevende visie, wat nog niet door de beugel kon. Het was midden in de koude oorlog en er woede een gevecht voor vrije rechten voor zwarten en vrouwen. En was die buitenaardse met die puntoren niet te eng? De aflevering werd geweigerd, maar Roddenberry kreeg een tweede kans. De vrouwlijke eerste officier moest het veld ruimen en zo werd de rol van Spock die van eerste officier en scienceofficier. De actrice die in eerste instantie als eerste officier was bedoeld (Majel Barrett) werd nu zuster, in de ziekenboeg. Een voor die tijd veel logischere plek voor een vrouw. De titel van deze aflevering is “Where no man has gone before”. De aflevering werd geaccepteerd en werd voor het eerst uitgzonden op 8 september 1966.

Verdere details waren dat kapitein Christopher Pike van de Enterprise in The Cage werd vervangen door James T. Kirk. Daarmee stonden de hoofdpersonages vast en dit bleek een schot in de roos. Tussen de snel tot actie overgaande en vrouwenjager Kirk, de emotieloze buitenaardse Spock en de kribbige docter Leonard ‘Bones’ McCoy, onstond een bijzondere chemie en zorgde voor vele vermakelijke humoristische momenten. In het tweede seizoen werd de bemanning uitgebreid met een een Russische tactische officier (Chekov).

De avonturen en verhalen die de bemanning beleefden waren gebaseerd op het hedendaagse leven en gaf een kritische blik op de samenleving en zette de kijker aan het denken. Dit leidde ook tot kritische vragen, maar omdat het zich afspeelde ergens in de ruimte of op een andere planeet werd Star Trek geaccepteerd. Het leidde zelfs tot een nieuw fenomeen binnen de televisiewereld. Er ontstond voor het eerst een fanatieke groep fans voor een specifieke TV show. Dit bleek toen NBC na twee seizoenen de serie al van de buis wilde halen. Fans schreven massaal naar de TV maatschappij en zo kwam er nog een derde seizoen. Echter viel in 1969 het doek alsnog voor de serie, na 72 afleveringen.

De maanlanding in hetzelfde jaar zorgde er voor dat de serie in herhaling werd uitgezonden (alles met de ruimtevaart was ‘hot’) en haalde zelfs hogere kijkcijfers. Star Trek had zich gevestigd en men kon toen nog niet vermoeden hoe groot het uiteindelijk zou worden. Met de gekozen samenstelling van de bemanning en de avonturen die deze beleefde zette Gene Roddenberry een zeer vooruitstrevende visie neer over hoe de mens op Aarde in de toekomst zal gaan samenwerken. Het is een boodschap die door velen als inspiratie wordt gezien voor de invulling van hun eigen leven en daarmee een betere toekomst als nalatenschap creëren. Hij zei ooit:

“If man is to survive, he will have learned to take a delight in the essential differences between men and between cultures. He will learn that differences in ideas and attitudes are a delight, part of life’s exciting variety, not something to fear.”

Star Trek home