Voyager

voy

Na het einde van Star Trek: The Next Generation startte in 1994 de nieuwe serie Star Trek: Voyager, afgekort VOY. Dit keer wederom een serie die zich afspeelt op een ruimteschip, genaamd USS Voyager, maar geen sterrenschip met een langdurige verkennende missie. De meer spartaans uitgevoerde USS Voyager heeft een militaire taak, maar bij een missie om een stel opstandige rebellen, genaamd de Maquis, in te rekenen gaat het helemaal mis. Een onbekende kracht zwiept zowel de Voyager als het Maquis schip 70.000 lichtjaren ver weg. Op de hoogst denkbare snelheid zou de terugreis 70 jaar duren. De Voyager is echter zwaar beschadigd en veel bemanningsleden van beide schepen hebben de klap niet overleefd. Noodgedwongen tot samenwerking met de rebellen in een totaal vreemd deel van het universum tracht men een snellere weg terug te vinden. Een welhaast onmogelijke opgave.

Kate Mulgrew Katharine Janeway Captain, gespeeld door Kate Mulgrew. Onder Janeway is het duidelijk wie op de Voyager de lakens uitdeelt. Door het overdonderende en totaal onverwachte lot dat de Voyager bezegelt, wordt Janeway danig op de proef gesteld. Niet alleen is alle creativiteit en energie vereist om in het onveilige gebied te overleven, ook de voormalige Maquis-rebellen vragen nog geregeld de nodige aandacht.
Robert Beltram Chakotay Commander, gespeeld door Robert Beltram. Om onder de Maquis enige betrokkenheid en loyaliteit te verkrijgen benoemt Janeway de rebellenleider Chakotay tot de hoogste officier na Janeway aan boord van de USS Voyager. Dit pakt positief uit, en Chakotay ontpopt zich als een bekwame en trouwe officier.
Timm Russ Tuvok Lieutenant Commander, gespeeld door Tim Russ. De van Vulcan afkomstige Tuvok
zat als informant bij de rebellen en daarmee onderging hij hetzelde lot als de overige Maquis leden. Tuvok is Janeway’s meest trouwe gezant en is verantwoordelijk voor de veiligheid op de USS Voyager.
Robert Picardo Emergency Medical Hologram Chief Medical Officer, gespeeld door Robert Picardo. Ook de scheepsarts overleefde de eerste klap niet, en daardoor wordt een door de computer gegenereerd fysiek-holografisch zelflerend programma opgestart, later vooral bekend onder de afkorting EMH. Dit programma ziet er uit als een echte arts in menselijke gedaante. Vanwege de positie van de Voyager blijft EMH de enige beschikbare medicus. Het personeel went snel aan het idee, maar niet aan zijn leergierige en naar eigen dunk onfeilbare persoonlijkheid.
Roxann Dowson B’Elanna Torres Chief Engineer, gespeeld door Roxann Dawson. Heethoofd B’Elanna Torres is half Klingon, half mens. Torres is verantwoordelijk voor de engineering aan boord van de USS Voyager. De opvliegerige Torres was eveneens lid van de Maquis.
Robert Duncan McNeill Tom Paris Lieuitenant, gespeeld door Robert Duncan McNeill. De jonge rebelse Tom Paris, een vroegere bajesklant, is de stuurman van de Voyager. Vanwege zijn gedrag en escapades verliest Paris zijn rang als lieutenant en kan door zijn eveneens aanwezige medische kennis assisteren op de ziekenboeg. Weet hij zich te rehabiliteren?
Garett Wang Harry Kim Ensign, gespeeld door Garett Wang. Veel bemanningsleden hebben de klap naar het verre heelal niet overleefd. Noodgedwongen komt daardoor de piepjonge en onervaren verbindingsofficier Kim op de brug.
Ethan Phillips Neelix Moral Officier / Cook, gespeeld door Ethan Phillips. Schroothandelaar Neelix komt aan boord van de Voyager als deze inmiddels 70.000 lichtjaren van huis is. Neelix is dus gewoon is zijn eigen omgeving en behoort tot de immer vriendelijke en behulpzame Talaxians. Neelix monstert aan bij de Voyager als kok, als adviseur vanwege zijn kennis van al wat er in het gebied woonachtig is en hij weet geregeld het aangeslagen moreel van de bemanning op te vijzelen.
Jennifer Lien Kes Nurse, gespeeld door Jennifer Lien. Kazon volk als ze de kwetsbare Kes uit hun handen bevrijden. Kes komt van Ocampa, een hoogbegaafd volk waarvan elk individu nog geen 10 aardse jaren oud wordt. Kes monstert aan als verpleegster en blijft 3 jaar aan boord van de USS Voyager.
Jeri Ryan Seven of Nine Science officer, gespeeld door Jeri Ryan. De Voyager is al 3 jaren wanhopig op weg naar huis als ze een vrouwelijke Borg loskoppelen van het meest beruchte collectief in het heelal: de Borg. Haar registratiecode is Seven of Nine en zo laat ze zich ook noemen. Met de grootste moeite lukt het de bemanning om Seven of Nine weer haar eigen identiteit terug te geven en als zelfstandig individu door het leven te gaan. Uiteindelijk zal Seven of Nine cruciaal zijn in de onvermijdelijke strijd die nog met de overmachtige Borg te verwachten is.

Star Trek home