VUB reikt eredoctoraat uit aan Sir Patrick Stewart

De Vrije Universiteit Brussel reikt eind mei 2015 maar liefst acht eredoctoraten uit. De namen van zeven eredoctoren waren al bekend. Daar voegt de universiteit nu nog een klinkende naam aan toe: die van Sir Patrick Stewart, de Britse acteur die bekend werd met zijn vertolking van kapitein Jean-Luc Picard in de bekende science fictionreeks Star Trek.

De voordracht van Stewart gebeurt door de Faculteit Ingenieurswetenschappen en de overlegstructuur Exacte Wetenschappen. Reden is de toonaangevende rol die de acteur en de reeks Star Trek gespeeld hebben als inspiratiebron voor ingenieurs en onderzoekers in spe.

Inspirerend voorbeeld voor generaties onderzoekers

Prof Hugo Thienpont: “Star Trek: The Next Generation heeft wereldwijd Star_Trek_Stewart_Picard_0een immense impact gehad op de fascinatie en vervolgens rekrutering van meerdere generaties jongeren . Veel van de in de SF-serie getoonde gebruiksvoorwerpen zijn intussen realiteit geworden. Denken we maar aan tablets, gsm’s, 3d-printers, lasers in de medische diagnostiek, 3d-beeldschermen, ruimtestations, optische chips, enz.”

Ook Stewart zelf gelooft sterk in de wetenschappelijke, onderzoekende geest die in Star Trek gestalte krijgt. “I believe in having respect for that which you don’t understand,” zegt hij in Entertainment Weekly.

Ook op maatschappelijk vlak vooruitziend

Overigens werden in de serie niet alleen technologische nieuwigheden geïntroduceerd. Ook tal van wereldproblemen werden aangehaald, die actueler dan ooit blijken: energievoorziening, virale besmettingen, vergrijzende bevolking, vervuiling, milieuproblematiek, frauderende wetenschappers, genderongelijkheid, euthanasie, …

Prof Thienpont: “Deze maatschappelijke thema’s liggen de VUB vanuit haar basisfilosofie na aan het hart. De humanistische en atheïstische wijze waarop de SF-serie de problemen aankaart en oplossingen aanreikt, zijn eveneens een motiverend voorbeeld voor jongeren van vroeger en nu.”

Sir Patrick Stewart zal wegens professionele verplichtingen wellicht niet aanwezig kunnen zijn op de grote ceremonie op 29 mei. In dat geval zal hij op een later nog te bepalen tijdstip naar de VUB komen om zijn eredoctoraat in ontvangst te nemen.

Sir Patrick  is niet de enige die een eredoctoraat in ontvangst mag nemen.

De andere eredoctoraten die de VUB dit jaar uitreikt, gaan naar:

De drie laatste laureaten krijgen een eredoctoraat voor hun inzet om zoveel mogelijk kinderen toegang te geven tot kwalitatief onderwijs. Gillard nam haar eredoctoraat al in februari in ontvangst.

Om in star trek stijl te eindigen zeggen wij van de TFD  ” Make it so!”

 

Met dank aan Anko Verburg voor deze nieuwstip

 

Geef een antwoord