Laden Evenementen

« Alle Evenementen

40 jaar TFD – Fanclubdag – De Bilt

8 september

 

Klik hier voor kaarten voor de fanclubdag XXL

Als TFD lid krijg je korting

 

In de wereld van Star Trek, waar verkenning van het onbekende centraal staat, zijn er mensen die buiten de schijnwerpers staan maar een onschatbare bijdrage leveren aan de franchise. Een van deze onmisbare krachten achter de schermen is Susan Sackett, een vrouw wiens invloed en toewijding aan Star Trek niet onopgemerkt mogen blijven.

Susan Sacketts reis in het Star Trek-universum begon als de persoonlijke uitvoerende assistent van niemand minder dan Gene Roddenberry zelf. Haar betrokkenheid begon in de vroege jaren van de filmfranchise, met haar rol als productiemedewerker bij “Star Trek: The Motion Picture”. Dit markeerde het begin van een samenwerking die ruim zeventien jaar zou duren, en die haar ook naar andere Star Trek-films leidde, waaronder “Star Trek II: The Wrath of Khan”, “Star Trek III: The Search for Spock”, “Star Trek IV: The Voyage Home” en “Star Trek V: The Final Frontier”.

Sackett beperkte zich niet alleen zich tot achter de schermen werken, maar ze maakte ook haar aanwezigheid kenbaar als een figurant in “Star Trek: The Motion Picture en ze speelde een rol in het schrijven van enkele memorabele afleveringen. Samen met schrijfpartner Fred Bronson leverde ze bijdragen aan de serie, waaronder het script voor  de TNG episodes “Menage à Troi” en het verhaal voor “The Game”.

Daarnaast viel Sackett op als auteur, en ze deelde haar inzichten en ervaringen met het Star Trek-universum in haar boeken. Een van haar bekendste werken is “The Making of Star Trek: The Motion Picture”, een boek dat zijn oorsprong vond in haar “Star Trek Reports” voor het tijdschrift Starlog. Deze rapporten, die liepen van nummer 6 in 1977 tot en met nummer 29 in 1979, gaven fans een uniek kijkje achter de schermen van de productie en vormden later de basis voor haar boek.

Susan Sackett liet ook haar stempel achter in de Star Trek-wereld zelf. Haar naam siert de plaquette van de USS Enterprise-D in “Star Trek: The Next Generation”, waar ze wordt vermeld als admiraal, een erkenning van haar bijdragen aan het Star Trek-universum.

Helaas werd Sackett’s voorgestelde vervolgboek, “The Making of the Special Effects of Star Trek: The Motion Picture”, geannuleerd vanwege tegenvallende verkopen van andere boektitels gerelateerd aan The Motion Picture. Desondanks blijft haar nalatenschap voortleven in de harten van Star Trek-fans over de hele wereld, omdat ze een onmisbare schakel was in het weefsel van een van de meest geliefde sciencefiction franchises aller tijden.

Eric A. Stillwell, geboren in Okinawa, Japan, is een naam die synoniem staat met de Star Trek-franchise. Zijn bijdragen aan televisieseries, televisiefilms en films hebben een blijvende indruk achtergelaten op de fans van het sciencefictionepos. Zijn reis begon echter lang voordat hij zijn stempel drukte op het Star Trek-universum.

Als een ware Trekkie, ontwikkelde Stillwell al op jonge leeftijd een diepe liefde voor Star Trek. In 1974, toen hij slechts drie jaar oud was, woonde het gezin in Mountain Home, Idaho. Opmerkelijk genoeg diende Eric een petitie in bij een lokaal televisiestation in Boise om herhalingen van Star Trek op de ether te behouden. Dit vroege teken van toewijding legde de basis voor zijn toekomstige betrokkenheid bij de franchise.

Op 18-jarige leeftijd werd Stillwell een pionier in de Star Trek-fanwereld door de internationale fanclub Starfleet op te richten en te leiden. Onder zijn beheer groeide Starfleet uit tot ‘s werelds grootste sciencefictionfanclub, erkend in het Guinness Book of World Records. Hoewel Eric al meer dan twintig jaar niet actief betrokken is bij Starfleet, blijft zijn erfenis voortleven in de duizenden leden wereldwijd.

In 1987 keerde Stillwell terug naar Los Angeles en betrad hij de professionele wereld van Star Trek als productieassistent voor “Star Trek: The Next Generation”. Zijn inzet en toewijding werden snel opgemerkt, en in 1989 werd hij gepromoveerd tot scriptcoördinator voor de serie, waarbij hij samenwerkte met uitvoerend producent Michael Piller.

Een hoogtepunt in Stillwells carrière kwam in 1989 toen hij, samen met Trent Christopher Ganino, het verhaal schreef voor de gedenkwaardige aflevering “Yesterday’s Enterprise”. Deze aflevering ontving niet alleen drie Emmy-nominaties, maar werd ook bekroond met de Technical Achievement in Sound Mixing. Het werd door verschillende bronnen uitgeroepen tot de meest populaire aflevering van “The Next Generation”.

Naast zijn bijdragen aan televisieseries was Stillwell betrokken bij “Star Trek VI: The Undiscovered Country” (1991) als figurant en later bij “Star Trek: Voyager”, waar hij samen met David R. George III het verhaal van het eerste seizoen schreef voor de aflevering getiteld “Prime Factors”.

In 1994 richtte Eric Stillwell Horizon Conventions, Inc. op, een bedrijf dat zich toelegt op het organiseren van Star Trek-conventies. Het succes van deze onderneming werd bevestigd door de verkoop van 10.000 tickets voor een evenement in de Royal Albert Hall in Londen in 1995.

In 1996 trad Stillwell toe tot de productie van “Star Trek: Insurrection” als uitvoerend assistent van Michael Piller. Zijn toewijding aan de franchise bleef niet onopgemerkt, en hij werd zelfs ingehuurd als figurant voor een scène in de DS9-aflevering “Far Beyond the Stars” (1998).

Naast zijn Star Trek-carrière heeft Stillwell ook bijgedragen aan Cruise Trek, waar hij als presentator fungeerde voor Star Trek-gerelateerde evenementen tijdens cruisevakanties. Zijn betrokkenheid bij Star Trek strekte zich uit tot het geschreven woord, zoals blijkt uit zijn samenwerking met David R. George III aan de DS9-roman “The 34th Rule”.

Eric Stillwell’s bijdragen aan Star Trek en zijn toewijding aan de fancommunity hebben zijn naam verankerd in de rijke geschiedenis van de franchise. Zijn erfenis strekt zich uit over decennia, en hoewel hij nu geniet van zijn pensioen in Frankrijk, blijft zijn invloed voortleven in de grenzeloze ruimte van Star Trek.

 

Mark Rademaker, een getalenteerde digitale kunstenaar en ruimteschipontwerper, heeft zijn stempel gedrukt op de wereld van de wetenschap en sciencefiction, met opvallende bijdragen aan projecten zoals de “Star Trek: Ships of the Line (SOTL)-kalenders”.

Geboren in Nederland begon Rademaker zijn opmerkelijke reis in de wereld van ruimteschipontwerp toen hij in 2008 voor het eerst bijdroeg aan de SOTL-kalender. Zijn onderscheidende stijl en creativiteit trokken de aandacht van Doug Drexler, de hoofdredacteur van de SOTL-kalenderserie, dankzij een aanbeveling van voormalig Star Trek Production Illustrator Andrew Probert.

Doug Drexler herinnert zich het moment waarop Mark Rademaker in beeld kwam: “Mark kwam naar mij toe via Andy Probert, die – onder de indruk van Marks originaliteit – vond dat ik hem een kans moest geven.” Dit markeerde het begin van een vruchtbare samenwerking die zich uitstrekte tot en met 2014, waarbij Rademaker elk jaar een nieuwe afbeelding toevoegde aan de kalender.

Een opmerkelijk hoogtepunt in Rademaker’s carrière als ruimteschipontwerper was zijn betrokkenheid bij de creatie van het ruimteschip USS Aventine voor de “Aventine”-serie, onder leiding van Captain Ezri Dax. Hoewel zijn ontwerp aanvankelijk niet te zien was op de covers van de “Star Trek: Destiny”-trilogie, sierde het later wel de cover van de crossover “Zero Sum Game”.

Naast zijn bijdragen aan de wereld van sciencefiction, kreeg Rademaker ook erkenning voor zijn ontwerp van het ruimteschip van de Merian-klasse in IDW Publishing’s “Hive, Issue 4”.

Je kunt zijn werk voor Holland Space Yards bewonderen via  https://twitter.com/yard2380.

In 2012 kwam Rademaker opnieuw in de schijnwerpers toen NASA aankondigde dat het concept van een warp, waarmee ruimtevaartuigen theoretisch sneller dan het licht kunnen reizen, mogelijk is. Samen met NASA-wetenschapper Harold White creëerde Rademaker ontwerpen die een glimp gaven van hoe zo’n ruimteschip eruit zou kunnen zien. De IXS Enterprise, een “vroeg concept” van de eerste echte warpdrive, werd geboren uit deze samenwerking.

Een buitengewoon hoogtepunt bereikte Rademaker in 2014, toen het ruimteschip dat hij voor NASA vormgaf, de IXS Enterprise, werd opgenomen in een prestigieuze kalender van de ruimtevaartorganisatie. Dit schip, gebaseerd op het concept van warp uit Star Trek, symboliseerde de mogelijkheid van sneller dan licht reizen en oogstte lof vanwege zijn futuristische ontwerp.

In een nuchtere reactie merkte Rademaker op: “Dat idee spreekt blijkbaar heel erg aan.” Zijn werk blijft niet alleen geliefd in de wereld van fictie, maar draagt ook bij aan de inspiratie en verbeelding van wetenschappers en ruimte-enthousiastelingen wereldwijd. Mark Rademaker blijft een pionier in het verleggen van grenzen tussen kunst, wetenschap en de verre horizon van de ruimteverkenning.

Naast deze geweldige gastsprekers hebben we ook een aantal handelaren uitgenodigd die Star Trek-merchandise aanbieden, zodat je je eigen stukje van het Star Trek-universum kunt bemachtigen.

Mis deze buitengewone kans niet om je passie voor Star Trek te vieren en te verdiepen. Kom naar het 3e evenement van The Flying Dutch op 8 september 2024 in zalencentrum HF Witte in De Bilt. Maak je klaar voor een dag vol Star Trek magie en herinneringen. We zien je daar!

Gegevens

Datum:
8 september

Locatie

HFWitte
Henri Dunantplein 4
De Bilt, Utrecht 3731CL
+ Google Maps
Telefoon
030 220 3954
Bekijk de site van Locatie

Organisator

The Flying Dutch
Telefoon
+31 (0)6.30.28.49.44
Bekijk de site van Organisator