San Francisco 4 t/m 13 december 2016

Harm Koopman en Pim Blokker reizen begin december naar San Francisco om daar het jaar waarin Star Trek 50 jaar bestaat af te sluiten met hun tweede internationale Star Trek conventie van het jaar. Na Dallas in april te hebben bezocht is nu San Francisco aan de beurt. San Francisco is voor Trekkies een bijzondere plek: het is de plaats waar het hoofdkantoor van de United Federation of Planets is gevestigd en is gebruikt als filmlocatie voor onder andere de vierde bioscoopfilm The Voyage Home. De wandelschoenen zullen worden aangetrokken en de stad zal worden doorkruist op zoek naar locaties die gebruikt zijn in de film. “Double Dumb Ass on You”, “Nuclear wessels” en natuurlijk de Golden Gate brug zullen onder andere worden aangedaan.

Conventie website: http://www.creationent.com/cal/50yr_sf.htm

Maandag 5 december

Terwijl Sinterklaas minnend Nederland zich opmaakte voor pakjesavond trokken wij onze wandelschoenen aan en begonnen wij met onze zoektocht naar de filmlokaties in San Francisco. Eerst zijn we naar de baai gelopen en hebben we Fisherman’s wharf afgelopen tot Ghiradelli’s, de chocolade fabriek aan de baai. Daar zijn we Columbus street ingeslagen die de hoofdader blijkt te zijn naar de gezochte Star Trek IV film lokaties. Als eerste was de kruising Mason street aan de beurt. Chekov en zijn Nuclear Wessels uitspraak. Het was even vergelijken, maar de meegebrachte film op de ipad bevestigde de lokatie. Zie onderstaande foto’s.

Uit de film:

st-iv-nuclear-wessels

2016:

imageHet was even goed vergelijken. De vensters in de huizen links zijn na 30  jaar achter het groen verdwenen. De verkeerslichten zijn ook weg. De eerste lokatie gevonden! Op naar de volgende.

Een paar straten verder volgde de kruising met Kearney street. Kirk met zijn Double dumb ass on you uitspraak. Deze was makkelijk te vinden door het kenmerkende groene gebouw op de kruising.

Uit de film:

st-iv-dubble-dumb-ass-on-you-crossing

2016:

image

Dat was nummer twee. Lokatie drie was de makkelijkste, ondanks zijn titel. De foto’s spreken voor zich.

Uit de film:

st-iv-yellow-pages

2016:

image

De kroeg links is duidelijk in de film aanwezig, al staat deze niet op het gekozen film shot. Ook dit ter plekke met de film op de ipad vergeleken. Let ook op het groene electriciteitskastje. De Pacific Bell poster heeft inmiddels plaats gemaakt voor een eetgelegenheid.

Naast deze drie locaties zijn we op zoek geweest naar twee andere, het winkeltje waar Kirk zijn bril (verjaardagscadeau van McCoy) wordt verkocht en 350 Powell street uit de Big Goodbye uit TNG, waar het kantoor van Dixon Hill zou moeten zitten. Echter zijn deze niet terug gevonden. Het winkeltje bestaat niet meer en 350 is de VVV op Union Square. Jammer maar helaas.

Naast dit alles hebben we natuurlijk ook San Francisco verder bekeken. In totaal 34 km gewandeld. Morgen maar eens kijken of we Italiaans eten kunnen vinden. You guys like Italian?

Dinsdag 6 december

Sinterklaas is alweer vertrokken, maar wij genieten nog van de meegebrachte lekkernijen. Dag twee van ons bezoek aan San Francisco. Vandaag staat de Golden Gate brug op het programma. De wandelschoenen zijn weer aangetrokken en op naar de volgende lokaties uit de film. De kortste route naar de baai waar we gisteren zijn gestopt en dan door naar de brug. Het weer krijgt een dikke 10. Als is het met een graad of 13 wat aan de frisse kant, maar met een stralende zon en strakblauwe hemel is het fantastisch wandel weer. Als eerste lopen we langs de plek waar Kirk en Spock een lift van Gillian aangeboden krijgen.

Uit de film:

image

2016:

image

Daarna volgde al snel het tweede moment uit de film met het uitzicht op de Golden Gate brug.

Uit de film:

st-iv-golden-gate

2016:

image

Dat waren de film momentjes voor vandaag. Niet dat we na het nemen van deze foto’s waren uitgewandeld. In totaal hebben we 30 kilometer afgelegd. Onderweg kwamen we nog deze zeer bekende groene vriend tegen.

image

We wisten dat ie in het presidio aanwezig moest zijn. Na even zoeken werd ie dan ook gevonden. Hij staat op een mooi plekje.

We hebben de dag in stijl aafgesloten, door Italiaans te gaan eten. Doordat we geen goed restaurant konden vinden om even te kunnen zitten werd het ‘ take away’ pizza. Vonden we wel jammer, we hadden graag ergens even gaan zitten eten, anders dan op de hotelkamer. Maar ja, realiseerden we ons achteraf, in de film werd echter de pizza ook meegenomen. Daar konden we wel mee leven. Alsof het zo moest zijn.

Woensdag 7 december

Vandaag in het teken van ‘remember where we parked’ en hebben we golden gate park bezocht. De plek waar de Klingon Bird of Prey werd geparkeerd. Althans zoals dat door makers van de film werd verteld. Kenners weten dat die scene in Los Angeles is opgenomen. Daarom bleef het bij een wandeling door het park tot aan de Grote Oceaan. Een plek uit de film is er dan ook niet te vinden. Al vonden wij deze wel geschikt:

image

Het park is best wel groot, een dikke zes kilometer lang en diverse city blocks breed. De oceaan was mooi om te zien en er zat een goed restaurant: Cliff house. Een echte aanrader. Daar hebben we goed gelunched. Het weer was minder dan gisteren, voor de middag was regen voorspeld, maar dat bleef gelukkig bij wat motregen. Om het lot niet te tartten hadden we vlot de weg terug naar het hotel in gezet, mocht het weer bar worden. 9 graden is voor hier koud. Een leuke dag waarbij we toch weer een dikke 30 kilometer hebben afgelegd.

Donderdag 8 december

In navolging van Uhura en Chekov zijn we vandaag op zoek gegaan naar de nuclear wessels in Alameda. Het oorspronkelijke plan was dit gisteren te doen, maar vanwege de weersvoorspellingen hebben we dit omgedraaid. Achteraf een goede keuze, want het was een grijze dag met regen. Vanwege de afstand was dit niet met de voet te doen, Alameda ligt namelijk aan de andere kant van de baai en dat zou wel een erg stevige wandeling worden. Het openbaar vervoer bracht hier prima uitkomst, met een uurtje was de bestemming bereikt. En was betreft het weer waren bus en metro wel zo prettig.

Het doel van de dag was het bezoek aan het vliegdekschip de USS Hornet. Dit schip is weliswaar niet gebruikt in de film, maar het ligt wel in Alameda, voor ons goed genoeg als vervanging. Het gebruikte schip in de film, de USS Ranger (Enterprise genoemd in de film) is inmiddels op schroothoop beland.

image

Het schip was, na betalen van entree, vrij te bezichtigen en meer dan de moeite waard. We konden vrij rondlopen over de verschillende dekken. Nu ja, “vrij” ? Wij lange Nederlanders moesten vrijwel overal op ons hoofd letten. Zo hoog zijn de dekken namelijk niet. De rondleiding door de commando post was zeer interessant en zo de historie van het schip gehoord. Wij ruimtevaart enthousiastelingen wisten niet dat dit schip is gebruikt om de bemanning van Apollo 11  uit de oceaan te vissen, na hun succesvolle maanlanding!

Dit was de laatste dag in het centrum van San Francisco. Morgen verhuizen we naar de luchthaven voor de laatste conventie in het teken van 50 jaar Star Trek. Deze avond in stijl gedaan met een bezoek aan de schouwburg. Klassieke Kerst was het thema met Carols, Notekrakersuite en het sprookje van Hans en Grietje.

Vrijdag 9 december

Vandaag moesten we om 5 uur op staan om ervoor te zorgen dag we op tijd in het conventie hotel aanwezig waren, vlak bij de lucht haven, een uurtje reizen met de bus. Eerst nog even de bagage droppen in hotel onze nieuwe slaapplek en dan direct door naar de conventie. in Het programma begon al om 9 uur. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt. Alles verliep vlotjes en zo waren we ruim op tijd aanwezig.

Het was een lange en leuke dag met als hoogtepunten voor ons de presentatie over Leonard Nimoy, op de foto met Terry Farrell en Nana Visitor, het ontmoeten van Jeri Taylor, schrijfster van TNG die een zeldzaam optreden deed, en de afsluiting van de dag met de Rat pack. De band gevormd door enkele Star Trek acteurs, die eigen nummers ten gehore brachten. Een erg leuke dag. Zie foto’s voor een sfeer impressie. Helaas is er een technisch probleem waardoor ik geen foto’s meer kan uploaden.

image

jeritaylor

hanahatae

Zaterdag 10 december

Het programma begon om 9 uur. Chase Masterson was enigzins verbaasd dat er toch al redelijk wat fans in de zaal waren, gezien het vroege tijdstip. Het werd een leuke dag met als hoogtepunten Adam Nimoy die over de For the love of Spock documentaire kwam vertellen en Mike & Denise Okuda die kwamen vertellen over het Roddenberry Vault project. Dit is een DVD / Blu Ray set met unieke nooit eerder vertoonde opname beelden uit de TOS serie. Materiaal dat verloren werd geacht, maar in het persoonlijk archief van Gene zat en 9 jaar (!) geleden werd gevonden door zijn zoon Rod. De Okuda’s waren enthousiast dat ze er eindelijk over mogen praten! Het archief bevat de ruwe opnames van alle TOS afleveringen en onder andere deleted scenes. Het was zoveel materiaal dat het alleen al drie en half jaar heeft geduurd om alles de bekijken en te catalogiseren. Een monsterklus. De beelden geven een goed inzicht hoe de sfeer op de set was en meer. Een aanrader voor de fans. De dag eindigde met een karaoke show. Die was minder sfeervol dan in Dallas. Onze Mieneke werd hier gemist.

brentjonathan

chase

max

michael

denisemike

Zondag 11 december

Deze dag de bezoeken van Walter Koenig en William Shatner. De oude rotten uit de Original Series. Hier waren we benieuwd naar. Hoe zou het met Walter zijn? Afgelopen april hebben we hem in Dallas gezien en zag hij er oud uit en kon hij moeilijk vragen beantwoorden. Het was dat hij geinterviewd werd.  En zou Shatner weer zo geweldig zijn?

Wat we te zien kregen verbaasde ons. Een geweldige Walter en een matige Shatner! Het ongekeerde van Dallas. He? Wat?

Walter was fris, helder en zag er goed uit. Vragen werden goed beantwoord en maakte vele grapjes. Heerlijk om te zien. Hij ging dansend van het podium.

Shatner was geen schim van hoe hij in Dallas was. Hij begon te vertellen  over zijn vakantie en daarna een slap verhaal over paarden en liefde wat niemand begreep. Gelukkig vroeg hij wat de zaal er van vond en die waren eerlijk. Het was niks. Daarna nog wel een leuke ontmoeting met een fan. Bij het stellen van haar vraag liep Shatner naar haar toe. Iets wat ze niet had verwacht en angstig naar achteren weg sprong. Doet ie dat voor mij? Het eindigde met een omhelzing, wat haar super momentje werd met haar captain Kirk.

gates

walter

william

Al met al was het een zeer geslaagde conventie, met leuke verhalen, grappige momenten en veel aandacht  voor onze hobby.

Star Trek lives long and prosper!

groetjes Harm en Pim.