Films

Er zijn tot nu toe dertien speelfilms in de Star Trek serie verschenen. De eerste verscheen in 1979, de laatste in 2016. Hier een korte beschrijving van de films.

The Motion Picture

Star Trek, The Motion Picture.

De eerste echte speelfilm met de cast uit de originele tv-serie. Een buitenaards fenomeen koerst richting Aarde en vernietigt alles onderweg. Kirk moet met een uit het onderhoudsdok gesleepte Enterprise de zaak oplossen. De entiteit blijkt minder buitenaards te zijn dan verondersteld. Deze eerste film duurde erg lang maar zette wel de toon voor de vervolgproducties.

 The Wrath of Kahn

Star Trek 2, The Wrath of Khan.

Als bij toeval stuit een team van de Enterprise op een verlaten nederzetting. Daar huist Khan, die decennia geleden door captain Kirk daar naar toe verbannen was. Khan is blind van wraak. Deze film was een enorme doorbraak en doorslaand succes. Het sinistere kat-en-muis spel kreeg veel gevolg. De film dreunt lang na bij de fans: Spock overlijdt bij de redding van de Enterprise.

 The Search for Spock

Star Trek 3, The Search for Spock.

Tegen alle Starfleet regels in kaapt de bemanning de Enterprise om Spock te zoeken. Door de Nemesis komt Spock weer tot leven, maar Klingons hebben lucht gekregen van de krachten van de Nemesis en trachten omwille van alles deze in handen te krijgen. Een spannend en goed gevolg op de 2e film, en voor de fans wederom een grote schok: de Enterprise wordt vernietigd.

 The Voyage Home

Star Trek 4, The Voyage Home.

Verreweg de meest humoristische film uit de reeks, maar ook met een duidelijke boodschap zoals we van Star Trek gewend zijn. Een entiteit koerst naar Aarde en zoekt contact met de walvissen. Deze zijn in de 24e eeuw uitgeroeid, waardoor de entiteit zich wreekt op de mensheid. Kirk gaat terug in de tijd om een stel walvissen te halen en komt in 1986 terecht onder hilarische omstandigheden.

 The Final Frontier

Star Trek 5, The Final Frontier.

Door een list komt Kirk’s schip in de macht van Sybok, die met zijn hypnotiserende gave de bemanning onder zijn macht krijgt. Sybok zet koers naar het centrum van de Melkweg in de verwachting daar de Schepper te vinden. Deze film is een buitenbeentje in de reeks, en niet alle fans weten dit wat merkwaardige uitstapje te waarderen.

 The Undiscovered Country

Star Trek 6, The Undiscovered Country.

Door een catastrofe op de Klingon maan Praxis wordt hun directe leefgebied bedreigd. Noodgedwongen sturen de Klingons aan op een vredespact met de Federatie. Dit gaat ten koste van het enorme militaire apparaat en tegenstanders smeden een complot om het vredesakkoord te saboteren. Deze geslaagde productie was een metafoor van onze geschiedenis waarin de wapenwedloop tussen oost en west tot een einde kwam.

 Generations

Star Trek 7, Generations.

Een film met de nieuwe cast uit The Next Generation waarin captain Kirk eveneens een rol speelt. Dr. Soran wil hoe dan ook terugkeren naar de Nexus, een schijnwereld waarin al je idealen verwezenlijkt worden. Om weer terug te keren dreigt hij daarbij een complete beschaving weg te vagen. Captain Picard ontmoet in de Nexus Kirk. Een opvallende film, door de cast, maar ook omdat de film nogal droevig van toon is. Kirk overlijdt en de Enterprise D wordt vernietigd.

 First Contact

Star Trek 8 First Contact.

First Contact is een echte sf thriller die in sneltreinvaart doordendert. De meest gevreesde vijand uit de hele Star Trek reeks, de Borg, opent de totale aanval op Starfleet. De Borg keren terug in de tijd om de grondbeginselen van Starfleet te voorkomen. Picard en zijn crew zetten de achtervolging in; het gevolg is een aaneengesloten race tegen de klok en het opnemen tegen een vrijwel onoverwinnelijke grootmacht. Over deze film zijn bijna alle fans het eens, dit is de absolute topper! Spanning, humor en prachtige speciale effecten!

 Insurrection

Star Trek 9, Insurrection.

De verwachtingen waren na First Contact zo hoog dat Insurrection alleen nog maar kon tegenvallen. Ten onrechte, want deze film mag zeker gezien worden. Een kleine beschaving leeft op een planeet met een onschatbare bron: men is er onsterfelijk. Een aan hun verwant ras smeedt een list met een Starfleet admiraal om dit volk te deporteren. Picard komt in opstand en neemt het met zijn muitende bemanning op voor dit onsterfelijke volk.

 Nemesis

Star Trek 10, Nemesis.

De Romulan kolonie Remus komt in opstand en nemen onder de leiding van Shinzon de macht over in het imperium. Shinzon bezit een vrijwel onoverwinnelijk slagschip, de Scimitar. Doel van Shinzon is de vernietiging van Starfleet en de mensheid in het bijzonder. Complicerende factor voor de crew van de Enterprise: Shinzon lijkt familie te zijn van Captain Picard. Nemesis mag een spannende film zijn, toch overtuigt de film niet echt. En een schok voor de fans: Data komt te overlijden.

 Star Trek 2009

Star Trek 11, 2009.

Een verrassende productie van J.J. Abrams doet de hele wereld versteld staan. Hoewel de film een loopje neemt met de tijdlijn slaat het verhaal in als een bom en wordt de film een kaskraker. Met voor Star Trek een primeur: van de 4 nominaties wist het 1 Oscar te verzilveren. De fans rekenen deze elfde productie met First Contact tot de absolute toppers. De film verhaalt over de begindagen van de bemanning onder Kirk. En dat ging helemaal niet van een leien dakje. Maar als het prille Starfleet door Nero ten onder dreigt te gaan komt het team met al haar creativiteit snel tot daden.

 Into Darkness

Star Trek 12, Into Darkness

Captain Kirk verliest het commando over de Enterprise en krijgt door een aanval op de Federation een kans op eerherstel. Slechterik Khan pleegt een aanslag op Starfleet en probeert de macht op aarde in handen te krijgen. In een kat en muis spel achtervolgt de crew van de Enterprise Khan en ontdekt de ware oorzaak van zijn handelen. Een film vol actie, maar mist toch het echte Star Trek gevoel, zeker door het herschreven verhaal van de eerdere film met deze slechterik.

 beyond

Star Trek 13, Beyond

De Federatie heeft het contact met één van heet schepen verloren. De bemanning van de Enterprise wordt erop uit gestuurd te zoeken naar dit schip in een deel van de ruimte waar communicatie naar buiten toe niet gaat. Ze lopen in een val en stranden op een onbekende planeet. Beleef hoe de bemanning door samen te werken weet te ontsnappen van deze planeet en de slechterik weet te vangen. Een film waarin veel aandacht wordt gegeven aan de karakters. Zeker de beter dan zijn twee voorgangers.