Star Trek

Info Star Trek

Star Trek is begonnen als een sciencefiction televisie serie die tussen 1966 en 1969 in Amerika op televisie werd vertoond. De maker en bedenker ervan was Gene Roddenberry (1921 – 1991). De verhalen spelen zich af op en om het ruimteschip de USS Enterprise, die in opdracht van de United Federation of Planets op verkenningmissie in de ruimte is gestuurd. Het had een multiraciale bemanning aan boord, iets wat in de jaren zestig, ten tijde van de koude oorlog, buitengewoon was.  De belevenissen aan boord van de Enterprise waren gebaseerd op ‘aardse’ onderwerpen zoals racisme en onderdrukking.

Dit maakte de serie controversieel en de Amerikaanse TV stations vroegen zich af of dit wel kon. Doordat de verhalen zich ergens in de ruimte of op een andere planeet afspeelden, werd Star Trek geaccepteerd. Het speelde zich immers niet op Aarde af. In het begin kreeg de serie een trouwe groep fans, welke na de maanlanding in 1969 en nadat de serie in herhaling werd uitgezonden, uitgroeide tot een wereldwijde fanbase. Dit maakte het financieel mogelijk een tweede serie te maken, eind jaren zeventig. Deze serie kwam er niet; er werd besloten een heuse bioscoopfilm te maken, welke in 1979 in premiere ging. De film was een hit en de fanbase bleef groeien. Er volgde daarna meer films en in 1987 werd een tweede TV serie gemaakt, bekend als The Next Generation. Dit was het begin van de ware Star Trek revolutie, de fanbase werd massaal (miljoenen fans over de gehele wereld) en er volgden daarna nog drie TV series en vele bioscoopfilms. De tv-series waren Deep Space Nine, Voyager en Enterprise. De laatste tv-serie eindigde in 2005. De laatste bioscoopfilm is uitgebracht in 2013.

In totaal zijn er ruim 700 (!) televisieafleveringen geproduceerd en 12 bioscoopfilms. De fanbase kijkt inmiddels al weer reikhalzend uit naar de 13de film in 2016? als ode aan het 50 jarig bestaan van Star Trek?

Star Trek is niet alleen een sciencefiction serie, het is veel meer dan dat. Het is een kritische blik op het heden, hoe de mensheid zich gedraagt en een positieve kijk op de toekomst, hoe de mens zich kan verbeteren, de boodschap die Gene Roddenberry heeft achtergelaten aan de wereld. Star Trek is een inspiratie voor velen en dat zal het blijven. De groet van Spock omsluit dit alles: Live Long and Prosper!