Christopher Pike

Uit The Original Series aflevering “The Menagerie” weten we dat het lot van Christhoper Pike geen goede is: Hij raakt zwaar verminkt tijdens een missie en kan daardoor niet meer praten. Hij zit in een rolstoel en kan alleen ja en nee aangeven door een lampje één of twee keer te laten knipperen. In de aflevering wordt Pike door  Spock ontvoerd en terug gebracht naar de planeet Talos IV.  Wetende dat een bezoek aan deze planeet verboden is en moet worden bestraft met de dood organiseert Spock zijn eigen krijgsraad aan boord van de USS Enterprise. Kirk, Pike en commodore Mendez moeten hem berechten.

Zo wordt het missie verhaal uit de (afgekeurde) pilot “The Cage” uit 1965 verteld waarin Pike en Spock jaren ervoor in contact gekomen zijn met de Talosians, een ras dat in staat is zeer realistische illusies te maken en anderen zo kunnen misleiden. De Enterprise heeft gereageerd op een noodoproep van het schip de Columbia, dat al 18 jaar vermist is. Pike wordt daarbij gevangen genomen. De Talosians willen hem koppelen aan de knappe Vina, één van de Columbia’s overlevenden en voeren experimenten op hem uit.  Het lijkt er op dat de Talosians hiermee slechte bedoelingen hebben, maar dat blijkt niet waar. Vina was na het neerstorten van de Columbia zwaargewond. Niet wetende hoe een mens er precies uit ziet, hoe het menselijk lichaam werkt, en wat het betekend mens te zijn, hebben ze geprobeerd haar zo goed mogelijk eruit te laten zien. Daarbij hebben ze haar de illusie gegeven dat ze er normaal uitziet, terwijl ze in de werkelijkheid ernstig verminkt is. Als verrijking van het leven wilden ze Pike gebruiken als levensgezel. Als de Talosians zich realiseren dat menselijke liefde zich niet laat dwingen, laten ze Pike (en de bemanning van de Enterprise) gaan. Vina blijft achter op Talos IV, met de illusie van de Talosians dat ze er normaal uitziet zo een draagzaam leven te kunnen leiden.

Nu Pike bij een latere missie ook ernstig verminkt is geraakt, heeft hij samen met de Talosians en Spock een plan gemaakt dat hem naar Talos IV zou brengen, zodat hij een meer waardig leven kan leiden, samen met Vina (in illusie).  De krijgsraad blijkt ook een illusie, waarbij ook de aanwezigheid van commodore Mendez niet echt blijkt te zijn.

Echter verteld The Menagerie niet waarom het verboden is contact te maken met de planeet Talos IV, en in het geval men dat toch doet, de doodstraf moet ondergaan. In Discovery zien we Pike nogmaals Talos IV bezoeken, dat zich afspeelt tussen “The Cage” en “The Menagerie”. Na dit bezoek wordt de het verbod (General order 7) opgesteld door Pike en Spock. De Talosians waarschuwden dat hun vermogen tot het creëren van illusies ertoe kan leiden dat een ras kan worden uitgeroeid en de planeet Talos IV daarom in quarantaine is . De doodstraf aan één ieder die de planeet toch bezoekt werd door Pike en Spock passend gevonden.  

Afleveringen: The Cage (1965); The Menagerie (1966); Light and Shadows (2019)