Fan artikel: Picard

Na het succes van Discovery kwam CBS met een nieuwe serie over Jean Luc Picard uit The Next Generation. Geschreven en geproduceerd door Alex Kurtzman Kirsten Beyer, Michael Chabon en Akiva Goldsman. In Amerika alleen te zien op de streaming dienst CBS all acces . In Europa is de serie alleen te volgen bij Amazon Prime. Kurtzman onthulde dat de serie het personage ‘radicaal veranderd’ zou vinden door de vernietiging van Romulus enkele jaren na de gebeurtenissen van Nemesis, zoals afgebeeld in de film Star Trek (2009), “een meer psychologische show, een karakterstudie over deze man in zijn emeritusjaren”. Hij merkte op dat het zeldzaam is dat een televisieserie een oudere acteur als Stewart in de hoofdrol heeft. In de serie moet het personage zijn weg terug vinden naar Roddenberry s oorspronkelijke optimistische visie voor de franchise, waarvan Kurtzman hoopte dat die die oorspronkelijke visie zou versterken terwijl het personage “door diepe dalen kon gaan”. Het was nooit de bedoeling op welke manier dan ook dat deze serie The Next Generation Part Two zal worden. ” Hij omschreef Picard als ‘langzamer, zachter, en lyrischer’ dan de vorige Star Trek-series, en vergeleek specifiek de toon van Picard met die van Discovery door de laatste te omschrijven als een sci-fi actie-avonturenreeks, terwijl Picard een sci-fi dramaserie die dramatische verhalen vertelt in een buitenaardse omgeving. Stewart zelf vergeleek het personage met zijn X-Men-rol van Professor X in de film Logan (2017).

Chronologisch gezien zit de serie ongeveer twintig jaar na de film Nemesis uit 2002. De vernietiging van de planeet Romulus van het Romulaanse Rijk in 2387, zoals vermeld in de film Star Trek, speelt een grote rol in deze serie. Een nu gepensioneerde admiraal Picard woont in eenzaamheid op het landgoed Picard in La Barre, Frankrijk. Zijn pensionering is het directe gevolg van het feit dat hij de Romulans niet kon redden van de Hobus-supernova zoals afgebeeld in Star Trek (2009).

Als Star Trek Picard begint, zijn synthetische levensvormen in Starfleet en de Federatie verboden maar waarom? Het antwoord is even duister als ingewikkeld. In de twee decennia sinds Picard en de TNG-crew voor het laatst te zien waren in Star Trek: Nemesis, is de politiek van kunstmatig leven drastisch veranderd. Enigszins primitieve androïden, genaamd Synthetics, werden in opdracht van Starfleet gebruikt, meestal gebruikt als arbeiders in gevaarlijke gebieden, zoals de Utopia Planitia-scheepswerven rondom de planeet Mars.

Een mysterieuze vrouw, Dahj Asha (Isa Briones), komt naar zijn landgoed op zoek naar een toevluchtsoord.  Picard ontdekt dat ze misschien een Soong-type Android is, gemaakt van Data’s overblijfselen. Androïden en alle synthetische levensvormen zijn in de nasleep van hun rebellie op Mars illegaal binnen de federatie. Een feit wat direct leidde tot het mislukken van de reddingspoging van het Romulaanse rijk.

Al snel wordt Picard meegesleurd in een samenzwering om al het synthetische leven te onderdrukken, waarbij de overblijfselen van de Tal Shiar betrokken zijn. Picard werkt, vergezeld van een haastig bij elkaar geraapte “bemanning”   (o.a. Alison Pill, Evan Evagora, Michelle Hurd, Santiago Cabrera en Harry Treadaway), om deze samenzwering te ondermijnen.

Daarnaast zien we de terugkeer van The Next Generation-personages William Riker (Jonathan Frakes), Deanna Troi (Marina Sirtis) en, in zekere zin, Data (Brent Spiner). Picard bevat echter ook de terugkeer van twee verrassende fanfavorieten uit het Star Trek-universum: de onnavolgbare Jeri Ryan’s Seven of Nine (Voyager) en  The Next Generation’s eigen bevrijde Borg, Hugh (Jonathan Del Arco).

Zonder al teveel willen verklappen is de eerste seizoensfinale een klapper die de fans zeker niet zagen aankomen, en zo zijn de verwachtingen voor een aangekondigd tweede seizoen hooggespannen