Fan Artikel: The Original Series

Star Trek is een Amerikaanse sciencefiction-televisieserie gemaakt door Gene Roddenberry die de avonturen volgt van het sterrenschip USS Enterprise (NCC-1701) en zijn bemanning.  Later werd de naam Star Trek: The Original Series (TOS) om de show te onderscheiden binnen de mediafranchise waarmee het begon.

De show speelt zich af in het Melkwegstelsel, ongeveer in de jaren 2260. Het schip en de bemanning worden geleid door kapitein James T. Kirk (William Shatner), eerste officier en wetenschapsofficier Spock (Leonard Nimoy) en Chief Medical Officer Leonard ‘Bones’ McCoy (DeForest Kelley).

Shatner’s voice-over introductie tijdens de openingstitels van elke aflevering verklaarde het doel van het ruimteschip

Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before.

De serie werd geproduceerd van september 1966 tot december 1967 door Norway Productions en Desilu Productions, en door Paramount Television van januari 1968 tot juni 1969. Star Trek werd uitgezonden op NBC van 8 september 1966 tot 3 juni 1969 en was eigenlijk voor het eerst te zien op 6 september 1966 op het Canadese CTV-netwerk. Star Trek’s beoordelingen tijdens NBC waren laag en het netwerk annuleerde het na drie seizoenen en 79 afleveringen. Enkele jaren later werd de serie een hit in de herhaling van uitzendingen, en dat bleef zo gedurende de jaren zeventig, waarbij de status van cultklassieker en een zich ontwikkelende invloed op de populaire cultuur werd bereikt. Star Trek bracht uiteindelijk een franchise voort, bestaande uit acht televisieseries, 13 speelfilms en talloze boeken, games en speelgoed, en wordt nu algemeen beschouwd als een van de meest populaire en invloedrijke televisieseries aller tijden. De serie bevat belangrijke elementen van Space Western, zoals beschreven door Roddenberry en het algemene publiek.

Op 11 maart 1964 stelde Gene Roddenberry, een lange tijd fan van sciencefiction, een korte behandeling op voor een sciencefiction-televisieserie die hij Star Trek noemde. Dit zou worden opgesteld aan boord van een groot interstellair ruimteschip genaamd S.S. Yorktown in de 23e eeuw met een bemanning die zich toelegt op het verkennen van de Melkweg.

Roddenberry werd door een aantal sciencefiction verhalen geïnspireerd waaronder de verhalen van A. E. van Vogt over het ruimteschip Space Beagle, de verhalenreeks Marathon, van Eric Frank Russell, en de film Forbidden Planet (1956). Zo was er ook  de televisieserie Rocky Jones, Space Ranger (1954), een ruimte opera die veel van de elementen bevatte die een integraal onderdeel waren van Star Trek: de organisatie, de relaties met de bemanning, missies, een deel van de brug lay-out en wat technologie. Roddenberry putte ook zwaar uit romans van CS Forester over Horatio Hornblower, een gedurfde zeekapitein die een breed gezag uitoefent op verre zeediensten met een nobel doel. Hij verwees vaak met humor naar Captain Kirk als “Horatio Hornblower in Space”.

In het oorspronkelijke concept van Roddenberry was de hoofdrolspeler kapitein Robert April van het ruimteschip S.S. Yorktown. Dit personage werd ontwikkeld tot Captain Christopher Pike, voor het eerst gespeeld door Jeffrey Hunter. April wordt vermeld in de The Star Trek Encyclopedia en op startrek.com als de eerste commandant van de Enterprise, voorafgaand aan Captain Pike.  Het enige televisie/filmoptreden van het personage is in de Star Trek: The Animated Series-aflevering “The Counter-Clock Incident”.

In april 1964 presenteerde Roddenberry het ontwerp van Star Trek aan Desilu Productions, een toonaangevend onafhankelijk televisieproductiebedrijf. Het hoofd van Desilu, Lucille Ball, was niet bekend met de aard van het project, maar ze speelde een belangrijke rol bij het produceren van de pilot. NBC nam de ongebruikelijke beslissing om voor een tweede piloot te betalen, met behulp van het script genaamd “Where No Man Has Gone Before”.  Alleen het personage van Spock, gespeeld door Leonard Nimoy, bleef uit de eerste pilot behouden en slechts twee castleden, Majel Barrett en Nimoy, werden naar de serie overgebracht. Deze tweede pilot bleek bevredigend te zijn voor NBC, en het netwerk koos Star Trek als onderdeel van het aanstaande televisieschema voor de herfst van 1966.

Mr. Spock

De tweede piloot introduceerde de meeste andere hoofdpersonen: kapitein Kirk (William Shatner),hoofdingenieur luitenant-commandant Scott (James Doohan) en luitenant Sulu (George Takei), die als fysicus op het schip diende in de tweede piloot, maar werd later stuurman gedurende de rest van de serie. Paul Fix speelde Dr. Mark Piper in de tweede pilot; Scheepsdokter Leonard McCoy (DeForest Kelley) voegde zich bij de cast toen het filmen begon voor het eerste seizoen, en hij bleef de rest van de serie en werd de derde ster van de serie. De communicatieofficier, luitenant Nyota Uhura (Nichelle Nichols), voegde zich tijdens het eerste seizoen ook bij de vaste bemanning van het schip, de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die zo’n belangrijke rol vervulde in een Amerikaanse televisieserie; de vaandrig van de kapitein, Janice Rand (Grace Lee Whitney), die halverwege het eerste seizoen vertrok; en Christine Chapel (Majel Barrett), de scheepsverpleegkundige en assistent van McCoy. Walter Koenig voegde zich bij de cast als Ensign Pavel Chekov in het tweede seizoen van de serie.

De crew van de USS Enterprise:

Van links naar rechts: Sulu, Spock, Uhura, Kirk, Chapel, McCoy, Chekov, Scotty.

Roddenberry had uitgebreide ervaring met het schrijven van series over het Oude Westen die in de jaren vijftig en zestig populair waren op televisie. Gewapend met deze achtergrond, kenmerkte de eerste versie de nieuwe show als ‘Wagon Train to the stars’.  Net als de bekende Wagon Train moest elke aflevering een op zichzelf staand avonturenverhaal worden, dat zich afspeelt binnen de structuur van een voortdurende reis door de ruimte.  De meeste toekomstige televisie- en filmrealisaties van de franchise volgden dit  ‘Wagon Train’-idee van de voortdurende reis, met de opmerkelijke uitzondering van het derde seizoen van Star Trek Enterprise. En de series Deep Space Nine, Discovery en Picard .

Van deze serie zijn 3 seizoenen met in totaal 78 afleveringen gemaakt.