08 Discord server

Wat biedt Discord “The Flying Dutch”:

 1. Communicatie: Discord biedt tekst- en spraakkanalen waarmee leden van de vereniging gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. Zo hebben we verschillende kanalen voor algemene discussies, Star Trek-gerelateerde gesprekken, aankondigingen, evenementen en meer.
 2. Spraakkanalen: Als Star Trek Vereniging kun je specifieke spraakkanalen maken voor verschillende doeleinden, zoals discussies over afleveringen, filmavonden waarbij jullie samen naar films of afleveringen kunnen kijken, en zelfs rollenspel (RP) sessies waarbij leden in de wereld van Star Trek kunnen stappen.
 3. Evenementen en planning: Je kunt Discord gebruiken om evenementen te organiseren, zoals kijkavonden voor Star Trek-afleveringen of films, quizzen over Star Trek-trivia, discussies met speciale gasten (bijvoorbeeld experts op het gebied van Star Trek) en nog veel meer. Dit helpt bij het betrekken van de leden en het creëren van een levendige gemeenschap.
 4. Kennisdeling: Leden kunnen afbeeldingen, links, video’s en andere bronnen delen die te maken hebben met Star Trek. Dit kan dienen als een kennisbank en verzamelplaats voor alles wat met de franchise te maken heeft.
 5. Externe integraties: Discord kan worden geïntegreerd met andere platforms die de vereniging al gebruikt, zoals het delen van aankondigingen op sociale media of het koppelen van Discord-berichten aan de TFD website.
 6. Gemeenschapsopbouw: Discord is een uitstekend platform om een hechte gemeenschap te bouwen. Leden kunnen zich betrokken voelen bij de vereniging en vriendschappen opbouwen met mede-Star Trek-fans.
 7. Bestanden delen: Je kunt relevante bestanden, zoals afbeeldingen, video’s, podcasts of documenten, delen binnen de Discord-server.

** Onze kanalen **

Outpost TFD:  

Iedereen die op zoek gaat op het internet naar onze tfd Discord server zonder daarvoor te zijn uitgenodigd, komt hier terecht en vind er een algemene “introductie” met uiteraard o.a. een verwijzing naar onze tfd.nl website.

In de hoop dat als de interesse is gewekt er een aanmelding zal gaan volgen bij onze vereniging.

TFD Headquarters:  

Hier vind je alle relevante informatie over de TFD.

 • tfd-intro: Een korte uitleg over de TFD en hoe en waarom we Discord gekozen hebben als aanvulling op al onze sociale media kanalen.
 • statuten: Hier kun je de volledige officiële versie van de statuten van de Nederlandse Star Trek vereniging The Flying Dutch online doorlezen. (altijd handig om te weten)
 • hh-reglement: Naast de statuten hebben we ook nog een zogeheten huishoudelijk reglement. Wat is nu het verschil? Statuten zijn de officiële en juridisch bindende documenten van de vereniging. Ze zijn opgesteld bij een notaris en bevatten de basisinformatie en regels die de structuur, doelstellingen en werking van de vereniging bepalen. Deze statuten zijn ook goedgekeurd door onze Algemene Ledenvergadering in 2023.

Een huishoudelijk reglement is een aanvullend document dat wordt opgesteld door een organisatie om gedetailleerdere interne regels en procedures vast te leggen die niet per se juridisch bindend zijn, maar wel helpen bij het soepel functioneren van de vereniging.

Het huishoudelijk reglement behandelt vaak praktische zaken, zoals vergader-procedures, lidmaatschapsvoorwaarden, gedragscodes, evenementenorganisatie, en andere operationele zaken.

Kortom, statuten hebben betrekking op de formele structuur en basisregels van de TFD, terwijl het huishoudelijk reglement specifieke interne procedures en operationele richtlijnen vastlegt. Beide zijn voor ons heel belangrijk. (best interessant om eens te lezen!)

 • gedragscode: Uiteraard is het de bedoeling dat iedereen die gebruikt maakt van onze Discord kanalen zich netjes gedraagt. Hoofdlijnen voor Discord gebruik:
 • Wees altijd respectvol naar andere gebruikers, ongeacht hun achtergrond, meningen of standpunten. Vermijd beledigende taal, haatdragende opmerkingen en persoonlijke aanvallen.
 • Zorg ervoor dat alle interacties op het kanaal vriendelijk, behulpzaam en constructief zijn. Als er meningsverschillen ontstaan, probeer dan kalm en respectvol te blijven in je reacties. Vermijd het voeden van conflicten.
 • Deel alleen inhoud die relevant is voor het onderwerp of de focus van het kanaal. Vermijd spammen.
 • Respecteer de privacy van anderen. Deel geen persoonlijke informatie of afbeeldingen van anderen zonder hun toestemming.
 • Houd de taal en afbeeldingen op het kanaal geschikt voor alle leeftijden en culturen. Voorkom grof taalgebruik, expliciete inhoud en beledigende afbeeldingen.
 • mededelingen: Hier vind je last minute aankondigingen of mededelingen over de TFD, van belang voor de gehele vereniging.

Om alles toch een beetje in goede banen te leiden hebben we een aantal moderatoren waar je terecht kunt met al je vragen en/of problemen. Gaande het gebruiken van de Discord server wordt vanzelf duidelijk wie dit zijn.

Spacedock (EOSGNE):

Earth Orbital Station Grand Nagus Eric: Het virtuele ruimtestation van de TFD vernoemd naar ex- voorzitter EriC van der Ven.

Het virtuele knooppunt van de vereniging voor handel, wetenschappelijk onderzoek, diplomatie, verdediging, en meer. Zo vind je hier medische faciliteiten, vergaderruimtes en verschillende recreatieruimtes zoals:

 • quarks: Hier kun je onder het genot van een hapje of drankje gezellig kletsen of deelnemen aan “één van de games” die hier plaatsvinden.
 • quarks-live: Wil je nog meer interactie? Stap dan naar de -live versie van Quarks. Het spraak gekoppeld kanaal. Zet je camera aan, deel je scherm met anderen, of start bijv. een game zoals Star Trek Online. Talloze mogelijkheden voor een leuke middag of avond.

USS Starchaser:

Het virtuele vlaggenschip van onze vereniging. Dit kanaal biedt het volgende aan speciaal en uitsluitend voor al onze vrijwilligers.

 • away-missions:  Hier kun je alle informatie terugvinden over elkedutycall. Wie gaat er mee, wat gaan we doen, hoe laat moet je aanwezig zijn, etc. etc. Hier kun je vragen stellen, commentaar geven, tips delen, onderling afspraak maken qua transport of gezamenlijk shuttlen (carpoolen). 
 • confroom-star: Spreekt voor zich;  De algemene vergaderruimte. Meestal zullen de vrijwilligerscoördinatoren of het bestuur jullie hier bij elkaar roepen om officiële zaken te regelen of aankondigingen te doen.
 • manifest: Vooral als beginnend vrijwilliger, zou je deze handleiding toch eens gelezen moeten hebben, over wat het betekend om vrijwilliger te zijn van de TFD en wat we van je verwachten.

Dit manifest/handleiding beschrijft de algemene regels hoe Star Trek Vereniging The Flying Dutch omgaat met haar vrijwilligers. Vrijwilliger zijn van Star Trek Vereniging The Flying Dutch (TFD) houdt in dat je je inzet voor de promotie van de vereniging en Star Trek. De vereniging organiseert hiertoe eigen evenementen en is aanwezig bij diverse andere evenementen. Denk hierbij aan film premières, comic conventies, stripbeurzen, ruimtevaart en sciencefiction gerelateerde evenementen. Deze evenementen zijn voornamelijk in Nederland, maar we gaan soms ook naar het buitenland.

 • shuttlebay: Weet je al op welk virtueel schip je ingedeeld bent, en wie er meegaat? Hier kun je shuttleplek aanbieden of aanvragen. Lekker overzichtelijk!
 • ten-forward: De lounge expliciet voor vrijwilligers. Hier kan je als bemanningslid vrijuit alles bespreken. Van TFD gerelateerde dingen tot privé, alles wat je onderling met andere vrijwilligers wilt bespreken of delen
 • captains-quarters: De plek waar interactie plaats vindt tussen bestuur en de vrijwilligers coördinatoren om alles in goede banen te leiden. Hier hebben dus alleen de coördinatoren en bestuursleden toegang toe.
 • ten-forward-live: Zet je camera aan, deel je scherm met anderen, of start bijv. een game zoals Star Trek Online. Hier kun je interactief delen wat je maar wilt.

Seven of Forty:

Het kanaal specifiek voor de leden van de commissie, speciaal in het leven geroepen voor het organiseren van alle evenementen voor het 40-jarig jubileum van de TFD. Bestaande uit:

 • confroom-7of40: De algemene vergaderruimte voor alle evenement gerelateerde zaken op tekstbasis
 • confroom-live: De interactieve vergaderruimte voor alle evenement gerelateerde zaken met gebruik van video. Delen van video en beeld en geluidsbestanden.

TFD Command:

Als de vrijwilligers de motor van de vereniging zijn dan mag het bestuur het brein van de vereniging genoemd worden. Ook zij hebben een apart plekje op onze Discord server waar ze alle zaken die onze vereniging aangaan kunnen bespreken.

 • staff-chat: Niet alleen een vergaderruimte,maar de plek waar de denk tank van de TFD aan het brainstormen slaat. Hier worden ideeën geboren!
 • staff-live: Naast tekstberichten kan het bestuur in het live kanaal video spraak en interactieve beelden onderling delen en bespreken.

Het is de hoop van het bestuur dat deze server vrijwilligers, en mogelijk op een later tijdstip, zelfs “gewone” leden, van onze vereniging dichter bij elkaar gaat brengen zodat we samen nog meer kunnen genieten van onze gezamenlijke interesse in Star Trek en alles wat daar mee te maken heeft. Sommige mensen gebruiken geen sociale media zoals facebook, instagram, YouTube of TikTok, maar zullen wellicht een extra aanvulling op ons magazine en de website op prijs kunnen stellen. Als vereniging staan we niet stil en proberen zoveel mogelijk met alle nieuwe en interessante technologieën mee te gaan.

We hopen dat iedereen op deze nieuwe Discord server veel plezier gaat beleven met elkaar.

The Flying Dutch al 40 jaar lang “voor fans door fans”