03. Pagina’s

De inhoud van een pagina is meer informatieve aard. Zoals bijvoorbeeld contact info of details over series. Pagina’s maken onderdeel uit van de menustructuur op de website. Deze worden na publicatie niet direct getoond en moeten apart hieraan toe worden gevoegd.

De TFD menustructuur bestaat uit twee menu’s, te weten:

  1. TFD Home (Primair menu) – dit menu is voor iedereen zichtbaar.
  2. Logged in (Primair menu (Logged In)) – dit menu is alleen zichtbaar na inloggen.

Dit heeft alles te maken met de scheiding tussen publiekelijke informatie en afgeschermde informatie voor de vrijwilligers. Deze menu’s zijn opgebouwd uit pagina’s, die zijn te vinden / toe te voegen in de optie “Pagina’s” in de website dashboard.

Belangrijk:

  • Afgeschermde pagina’s moeten alleen worden toegevoegd in het “Logged In” menu, zoals hierboven onder 2 vermeld.
  • Publieke pagina’s moeten aan beide menu’s op dezelfde plaats worden toegevoegd. Anders ziet een vrijwilliger na inloggen niet alle menu opties van de website!

Ook belangrijk om te weten is dat een aparte plug-in is geïnstalleerd om pagina’s makkelijker op te kunnen maken. Dit is de “Page Builder by Site Origin”. Met de standaard editor is opmaken een echt drama en ziet je pagina er niet mooi uit. Zo is het niet mogelijk tekst eenvoudig om plaatjes te laten lopen, iets wat met de plug-in makkelijk te doen is.

Dus gebruik bij voorkeur de “Page Builder by Site Origin” bij het aanmaken van een pagina. Dit gaat je vele frustraties schelen!

Tekst schrijven

Geadviseerd wordt pagina tekst voor te bereiden in apart tekst verwerkingsprogramma, zoals Word of iets dergelijks. Deze werken makkelijker dan de editor op de website. Schrijf je tekst bij voorkeur onopgemaakt, dus gebruik geen tabjes, uitgelijnde tekst, vette tekst, etc… Hou gewoon bij tekst.

Nadat je je tekst hebt geschreven, laat deze nakijken op fouten, etc… en als deze ok is, maak dan pas een website pagina aan.

Hoe maak je een pagina aan?

Ga naar het dashboard en selecteer onder de optie “Pagina’s”, “Nieuwe pagina”. Het venster “Nieuwe pagina toevoegen” wordt hierna getoond. Geef in het veld “Titel toevoegen” je titel op en je tekst kun je in het zwarte veld eronder kwijt. Kopieer je voorbereidde tekst hier in en maak het dan op met de website editor.

In deze manual wordt niet uitgelegd hoe de standaard tools voor opmaak werken, zoals uitlijning, lettergrootte, vette / cursieve tekst etc… De werking ervan is min of meer voor de hand liggend, voor personen die vaker met een tekstverwerker hebben gewerkt moet dit geen probleem zijn.

Pagina’s worden opgeslagen door in de kolom rechts van je scherm op concept opslaan te klikken. De pagina wordt bewaard maar wordt nog niet op de website getoond. Dat kan pas nadat het is gepubliceerd. Daarvoor zie je ook een knop in de rechter kolom genaamd “Publiceren”. Doe dit pas als je zeker weet dat de inhoud van je pagina <je geschreven tekst> in orde is en de technische instellingen van de pagina zijn ingesteld! Zie hieronder, onder 1.

Bewerken van een pagina

Je kunt een bestaande pagina bewerken door in het dashboard “Pagina’s” – “Alle pagina’s” te selecteren. Er wordt een overzicht van alle pagina’s getoond. Zoek je pagina op, met eventueel hulp van de filter functie. Beweeg je muis aanwijzer over de titel van de pagina. Eronder worden nu opties getoond die je kunt selecteren. Kies bewerken en je kunt je pagina aanpassen. Of één van de andere opties, naar je wens.

Het volgende wordt hieronder wel behandeld:

  1. De technische instellingen van een pagina. Belangrijk : neem deze svp door !
  2. Hoe media toe kan worden gevoegd.
  3. Hoe een foto galerie kan worden toegevoegd
  4. Hoe een slide show kan worden toegevoegd
  5. Hoe Youtube filmpjes kunnen worden toegevoegd.
  1. De technische instellingen

De technische instellingen van een pagina zijn te vinden aan de rechterzijde van het scherm.

  • Status: Hoef niet te worden gewijzigd, gaat automatisch. Je kan hier aangeven of het nog beoordeeld moet worden, voordat het wordt gepubliceerd.
  • Zichtbaarheid: Laat deze op openbaar staan. Dit heeft niets te maken of deze zichtbaar voor iedereen is, of voor alleen ingelogde personen / vrijwilligers. Dit wordt geregeld via het menu. Dits is een extra beveiliging die wij niet gebruiken. Laat het dus op openbaar staan.
  • Pagina attributen – Hoofd: Selecteer hier de optie onder welke hoofd/submenu je pagina moet worden opgeslagen. Dit is handig, zo worden pagina’s van het zelfde menu of onderwerp bij elkaar opgeslagen. Bij aanpassen zijn ze dan makkelijker te vinden.
  • Pagina attributen – Template: Laat deze op Standaard template staan. De Full width page optie gooit de website opmaak door de war!
  • Pagina attributen – Volgorde: Niet aanpassen. De volgorde van weergave wordt bepaald in de menu structuur.
  • Uitgelichte afbeelding: Hier kan een afbeelding worden gekozen die wordt uitgelicht in je pagina. Die zie je niet in je opmaak en is pas zichtbaar na publicatie. Zeker een optie om naar eigen wens in te stellen.

Verder staan er onder het tekst veld de volgende opmaak velden:

  • Show Hide Author Name: selecteer wat je wilt, is voor de hand liggend
  • Extra velden: niet gebruiken. Onduidelijk wat dit doet.
  • Discussie: beide opties uit gevinkt laten. We zitten niet te wachten op reacties op teksten.
  • Slug: niet gebruiken. Onduidelijk wat dit doet.
  • Auteur: stel de auteur in
  • Hide The Menu on This Page: optie uitgevinkt laten staan. Dit schakelt het menu op je pagina uit bij vertoning en verziekt de pagina.

2. Toevoegen van media

  • Zorg dat je in de bewerk mode bent van de pagina.
  • Zet je cursor in de regel, waar je media wilt invoegen.
  • Selecteer de optie “Media Toevoegen”. Bij het maken van een nieuwe pagina boven in te vinden; bij het aanpassen van een pagina te vinden in het mini menu boven de tekst.
  • de pagina met beschikbare media wordt getoond. Selecteer / upload wat je wilt gebruiken en klik op “In pagina invoegen”
  • je keuze word in gevoegd en moet worden opgemaakt.
  • Selecteer je afbeelding, erboven worden de opmaakt opties getoond.
  • Selecteer je keuze en klaar!
  • Kijk nog wel even of je invoeging netjes is gedaan, en niet je pagina er slecht uit laat zien.
  • Pas aan / selecteer een andere regel indien nodig. Undo (CTRL Z) werkt hier.

3. Toevoegen van een foto galerie

Dit werkt hetzelfde als onder 2. Media toevoegen. Zorg wel dat je en foto galerie op een nieuwe regel toevoegt.

Zie voor het aanmaken van een foto galerie de betreffende menu optie in de handleiding hierover.

4. Toevoegen van een slide show.

Dit werkt hetzelfde als onder 2. Media toevoegen. Zorg wel dat je en slide show op een nieuwe regel toevoegt.

Zie voor het aanmaken van een slide show de betreffende menu optie in de handleiding hierover.

4. Toevoegen van Youtube filmpjes.

Dit werkt hetzelfde als onder 2. Media toevoegen.