Populaire modellenbouwer Eaglemoss in de problemen.

Een geliefd bedrijf achter enkele van de beste sciencefictionmodellen die momenteel op de markt zijn, staart volgens een rapport naar grote financiële uitdagingen.

Op 12 juli diende Eaglemoss Limited naar verluidt een “Notice of Intention” in bij de rechtbanken waarin het zijn plan verklaarde om in administratie te gaan. Greg Connell (Managing Director van Infolink Gazette), die toezicht houdt op dergelijke deponering bij het Britse Hooggerechtshof, voegde eraan toe dat de inkomsten van Eaglemoss een piek hadden bereikt van £ 68 miljoen, maar in de meest recent ingediende cijfers was dit gedaald tot £ 31,6 miljoen.

Hoewel het ingediend bij is de Britse rechtbanken, is een “Notice of Intention” geen echte faillissementsaanvraag. In plaats daarvan is dit een pad waarmee bedrijven zich onderwerpen aan een beheerder om hun financiën op te schonen, hun credituren te betalen en liquidatie te voorkomen. Eaglemoss zou intact uit dit proces kunnen komen, maar als de reorganisatie niet succesvol blijkt te zijn, ligt de verkoop van hun activa in het verschiet.

Het bedrijf distribueert zijn producten wereldwijd in meer dan 30 landen. Eaglemoss heeft nog niet publiekelijk op de rapporten gereageerd en de klantenservice is gesloten gebleven. Hoewel de belangrijkste websites van het bedrijf nog steeds online zijn, is de winkel nu ongeveer een week offline (midden in een uitverkoop). Op de site staat een melding dat er onderhoud wordt gepleegd. Sinds de aankondiging is het ook akelig stil op al hun Twitter-accounts.

Eaglemoss was net begonnen met het uitbrengen van Stargate-scheepsmodellen onder licentie van MGM, met de U.S.S. Daedalus uitgebracht eind 2021. Het Goa’uld Mothership en Death Glider werden uitgebracht in de eerste helft van 2022, maar tot op heden is er geen nieuwe aankondiging gedaan over een vierde schip in de nieuwe serie.

De “Hero Collector”-lijn van modelschepen omvat ook het Star Trek-universum, Battlestar Galactica, The Expanse, en meer.

Het bedrijf publiceert ook een aantal van zijn producten met een abonnementsmodel, waarbij fans zich aanmelden en een stuk van een groter model stuk voor stuk ontvangen(zoals de Enterprise 1701-D of de Back to the Future DeLorean).Deze klanten worden nu geconfronteerd met de reële mogelijkheid dat hun modellen misschien niet voltooid kunnen worden.

Laten we hopen dat ze het redden en de fans nog jarenlang blij kunnen maken met hun zeer fraaie modellen.