Waar is captain Kirk gebleven?

Discovery en de nieuwe Star Trek-serie van CBS hebben Captain Kirk achter zich gelaten. Kirk heeft blijkbaar geen erfenis in de 32e eeuw, althans niet in de nieuwe spin-offs die we te zien krijgen.

Captain James T. Kirk (William Shatner) lijkt geen nalatenschap te hebben in de verre toekomst van Star Trek: Discovery en er zijn ongelukkige redenen waarom de originele Captain of the Starship Enterprise genegeerd werd door de Star Trek-serie van CBS All-Access. Hoewel Kirk zijn naam voorbij komt in Star Trek: Lower Decks, is het Spock (Leonard Nimoy) die het verleden van de franchise heeft verenigd met de 32e eeuw in Star Trek: Discovery. Spock’s werk waarbij hij de eenwording van de Vulcans en Romulans tot stand te brengen, (TNG: Unification) is uiteindelijk geslaagd en hij wordt vereerd nu door  beide rassen die de nieuwe Vulcan thuiswereld delen, die eeuwen na de dood van Spock omgedoopt is tot Ni’Var.

Voor de oorspronkelijke generatie Trekkers zijn Kirk en Spock en Bones  de personificatie van Star Trek. Van de talloze eerste contacten van TOS met buitenaardse wezens tijdens de vijfjarige missie van de Enterprise, tot het twee keer redden van de aarde van V’Ger en de walvissonde, tot het feit dat Kirk een belangrijke rol speelde in het feit dat de Klingons bondgenoten werden van de United Federation of Planets, Kirk’s prestaties zijn misschien wel de belangrijkste van de 23e eeuw. Captain Kirk was de onbetwiste centrale held van de franchise vanaf het midden van de jaren zestig tot het begin van de jaren negentig, toen Star Trek: The Next Generation – en Captain Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) – de populariteit van Kirk en The Original Series begon te verdringen.  In seizoen 5 van DS9 “Trials and Tribble-ations”  was te  zien dat Kirk een van de helden van kapitein Benjamin Sisko (Avery Brooks) was, en hij ontmoette hem in deze aflevering (vermomd als bemanningslid)  in de 23e eeuw.

Maar in de 32e eeuw van Star Trek: Discovery’s lijkt de legende van Captain James T. Kirk in de geschiedenis te zijn vervaagd en heeft hij geen erfenis om over te spreken. Dit probleem is terug te voeren op de manier waarop Star Trek ervoor koos om Kirk in 1994’s Star Trek Generations te vermoorden. Om TNG in speelfilms te lanceren, vond Paramount een cross-over met Kirk van vitaal belang om de interesse van fans te wekken, maar hun mandaat omvatte dat Kirk aan het einde van de film zou sterven. Voor veel TOS fans  was Kirk’s dood teleurstellend en niet passend bij zijn legende. Kirk was vrijgezel, had geen kinderen om zijn naam te dragen en werd al 70 jaar dood verondersteld toen hij aan het einde van de 23e eeuw in de Nexus verdween. In tegenstelling tot Spock, die tot in de 24e eeuw leefde en de basis legde voor de Vulcan / Romulan hereniging die Star Trek: Discovery tot een goed einde kon brengen, had Kirk geen groot werk dat hij achterliet om de tijdens volgende generaties te voltooien. In plaats daarvan stopte Kirk’s verhaal koud in Star Trek Generations – maar dat hoeft niet zo te blijven.

Hoewel William Shatner vindt dat “Kirk’s verhaal op dit moment behoorlijk goed is uitgespeeld”, heeft de legendarische acteur interesse getoond in een soort heropleving van Captain Kirk, zolang het maar “goed geschreven was en het geen cameo zou zijn”  Vreemd is het wel dat Shatner de hoofdrol in zijn eigen spin-off neerschoot, zoals Star Trek: Picard van Patrick Stewart. Maar men heeft James T. Kirk een beetje achtergelaten.  Zeker nu de J.J. Door Abrams geproduceerde films met  Kirk (Chris Pine) van de alternatieve tijdlijn in de mottenballen liggen.

Ondertussen krijgt Star Trek: Picard een tweede seizoen (waarbij Jean-Luc’s Android-lichaam de admiraal een nieuw leven geeft), terwijl Captain Kathryn Janeway (Kate Mulgrew) zal terugkeren, in Star Trek: Prodigy (zij het in geanimeerde vorm). De kans is echter klein dat Avery Brooks ooit weer Sisko zal spelen , de kapitein van DS9 eindigde in de serie als een soort van God.

Maar dit is natuurlijk Star Trek en er zijn altijd mogelijkheden voor Kirk; Star Trek: Discovery of Star Trek: Picard, zou gemakkelijk een manier kunnen vinden om Kirk terug te brengen in een holodeck, door tijdreizen of zelfs via archiefbeelden, zoals Discovery deed met Spock.  Of dat Kirk, ingesproken door William Shatner, in Star Trek: Lower Decks verschijnt. Misschien zijn er ook mogelijkheden  om Kirk in  Star Trek: Discovery te laten verschijnen, net als wat er met Spock is gebeurd. Hoewel dit ook leuk zou zijn, zou het niet meteen het ”vergeten” van Kirk’s nalatenschap aanpakken.

Star Trek: Strange New Worlds zou daadwerkelijk kunnen beginnen met Kirk’s nalatenschap. Het is mogelijk dat, net als Spock (Ethan Peck), een jongere Kirk gespeeld door een andere acteur, in Strange New Worlds zou kunnen voorkomen.

Wat de toekomst ook brengt, sommige Trekkers hopen dat Star Trek een manier vindt om Kirk’s nalatenschap bij te werken en de rol van Captain Kirk opnieuw te laten herleven, niet alleen voor het verleden van Star Trek maar ook voor zijn toekomst.